Monday, June 19, 2017

KAKO JE NASTALO POZORIŠTE?

            Ako ste se ikada zapitali gde su se održavale prve predstave, kakve su kostime nosili glumci, kako je izgledala scena i sama scenografija, vratićemo se 2500 godina unazad, i zaviriti u čari antičkog doba. 
            Drama, kao književni rod, nastala je u antičkoj Grčkoj u religijskim obredima prinošenja žrtve ( bogu Dionisu, ili boginji Demetri, po kojima su poznate Eleusijanske i Dionizijske svečanosti). Žrtva, koja je najčešće bila neka od životinja, prinosila se na timelu – žrtvenik, dok je povorku pratio hor, sačinjen od 50 pevača, koji su pevali pesme i ditirambe (himne božanstvima). Gledališta ili anfiteatri građeni su na padinama kako bi svi posetioci mogli da prate ono što se dešava na sceni. Na prostoru orkestre su se odvijali obredi, i na njoj se nalazio hor, timela i glumci. Skena je kamena građevina, sa dvoja ili troja vrata i predstavljala je scenografiju za dvor, nimalo slučajno, jer su akteri tragedija uglavnom bili kraljevi, viša bića. Iza skene su se glumci presvlačili, čuvali svoje rekvizite, kostime i delove scenografije. Žena nema na sceni, zato su muškarci morali da igraju i muške i ženske uloge. Prvi glumac Tespis, bio je poznat po svojim kolima, takozvanim Tespisovim kolima,kojima je putovao po drugim gradovima. On je sastavio prvi dijalog između hora i glumca, i pobedio je na Dionizijskim svečanostima (oblik današnjeg pozorišnog festivala). U antičkoj drami nema mnogo pokreta, zato što su glumci nosili u sklopu svog kostima koturne – cipele sa platformom, kako bi se što bolje čuli i videli.  
            Oblici antičke drame su: tragedija, komedija i satirska drama. Svaka predstava bila je sačinjena od tri antičke tragedije i jedne komedije, sa ciljem da gledaoci prvo dožive katarzu, a zatim se pre odlaska kući, zabave i nasmeju gledajući komediju. 

                                                                        




No comments:

Post a Comment

23. FEP iz ugla majke troje dece

Sećam se 13. FEP-a koji se održavao negde oko mesec dana pre naše svadbe i na kojem smo moj muž i ja bili domaćini. I posle toga, svake ...